• Trek
  • FiveTen.ro
  • ION
  • Putoline
  • Rockstar
  • XtremVideo.ro
  • PlanetBike.ro

Cheile Grădiștei Dirt Fest din pasiune pentru biciclete și motociclete

  • Primul festival dedicat sporturilor extreme pe două roți (bicicletă și mototcicletă) include competiții de: downhill,  4cross, superenduro
  • 4Cross în Baza Olimpică de Biatlon
  • Paul Bolton favorit atât la Superenduro cât și la Downhill

Weekend-ul acesta (20-21 septembrie) complexul Cheile Grădiștei Fundata găzduiește cea de a doua ediție a Dirt Fest, singurul festival dedicat iubitorilor de sporturi off-road pe două roți. Pe lista de competiții se află Downhill, 4Cross (4X) și Superenduro, iar pe cea a participanților găsim de la campioni naționali la downhill până la câștigători ai raliului Dakar și rideri din circuitul mondial de enduro extrem.

După ce în 2013 au încercat să vadă cum ar arăta un festival dedicat iubitorilor de biciclete și motociclete, organizatorii Dirt Fest au decis să continue proiectul pornit din pasiune pentru două roți, iar pe 20 septembrie complexul Cheile Grădiștei Fundata devine un pol important a tot ce înseamnă bike și moto în România. Pentru că încă de la început una dintre dorințe a fost să arate că și în România o bază dedicată sporturilor de iarnă poate fi folosită vara pentru alte sporturi, Dirt Fest va folosi infrastructura Bazei Olimpice de la Cheile Grădiștei Fundata. Chiar una dintre competiții, respectiv cea de 4Cross se va desfășura în interiorul Bazei Olimpice, sâmbătă începând cu ora 14:00 (antrenamente libere), și se vor folosi facilitățile create pentru biatlon.

Radu Ianosiu - Petarda - downhill Poster Cheile Gradistei Dirt Fest 2014 4X - race action superenduro race action 2013

4Cross

Relativ o formă nouă de mountain bike, 4X se practică în România de la sfârșitul anilor 90.  Pe un traseu amenajat cu o serie de obstacole, patru concurenți se întrec simultan pentru a ajunge cât mai repede posibil la finiș. Competiția este facil de urmărit și spectaculoasă, mai ales că la Fundata traseul se vede în întregime atât de la start cât și din zona de finiș. Anul trecut,la prima ediție a Dirt Fest, finala a fost disputată între Glenroy Martin, Radu Ianoșiu, Dan Marcu și Sebastian Grosu, cel mai rapid dovedindu-se Martin.

 

Downhill

Downhill (bicicleta) – concurs de coborâre cronometrat care se desfășoară în condiții de off-road pe teren accidentat unde se întâlnesc multe rădăcini, săritori, pietre și obstacole amenajate. Concurenții au o singură încercare pentru a ajunge într-un timp cât mai scurt la finiș; până la cursa propriu-zisă se fac antrenamente și calificări plus recunoașterea pe jos a traseului.

O coborâre durează în medie între două și cinci minute, iar ecartul dintre concurenți este de multe ori sub o secundă.

Anul acesta la Dirt Fest se va concura pe două trasee Flow și Downhill antrenamentele fiind programate sâmbătă, iar cursele duminică.

 

Superenduro

Alexandru Gârbacea a izbutit de-a lungul timpului să fie un rider care concurează în competiții mondiale atât în rally-raid cât și în enduro clasic, iar acum cu ajutorul experienței din motocros a lui Adrian Răduță și Ciprian Popescu a creionat un traseu de superenduro care să întrunească elemente din enduro, endurocross și motocros. După ce la prima ediție s-a dovedit că acest format de cursă oferă spectacol și poate fi adaptat pentru outdoor (Campionatul Mondial de Superenduro se desfășoară indoor) s-a decis continuarea proiectului, iar acum la Cheile Grădiștei se organizează singura cursă de superenduro din România.

Sâmbătă este programată cursa de superenduro riderii evoluând în aceeași zi în calificări, finala mică și finala mare. În 2013, la prima cursă de superenduro, primele trei poziții au fost ocupate de Adrian Răduță, Emanuel (Mani) Gyenes și Graham Jarvis.

Paul Bolton a ratat la mustață podiumul de anul trecută și a revenit în 2014 cu scopul de a-și lua revanșa. Britanicul este considerat cel mai bun rider privat din circuitul mondial de enduro extrem, iar în ultimii doi ani a câștigat prologul celui mai dificil raliu hard enduro din lume. Bolton a surprins în 2013 la Cheile Grădiștei Dirt Fest, când după cursa de superenduro s-a înscris și la cea de downhill. Deși practică acest sport din pasiune, Bolts s-a dovedit a fi foarte rapid și a câștigat cursa la categoria Masters. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la ediția din acest an.

Mani Gyenes câștigător al raliului Dakar clasa Maraton revine și el la Cheile Grădiștei pentru a concura pe traseul de superenduro. Riderul cu șapte titluri naționale la enduro și șase la endurocross este unul dintre favoriții la podium, însă nici lui și nici lui Bolton nu le va fi ușor să facă față ritmului pe care îl vor impune riderii veniți din motocros.

Program Cheile Gradistei Dirt Fest

 
Sâmbătă 20 septembrie

10:00 – 14:00 Antrenamente libere Downhill

10:30 – 11:00 Antrenament liber Superenduro

11:50 – 12:20 Antrenament oficial Superenduro

14:00 – 14:30 Calificări Superenduro

14:00 -15:00 Antrenamete libere 4Cross

15:00-16:00 Calificări 4X

15:40 Start Finala Mică Superenduro

16:30-19:00 Cursa 4X

16:50 Start Finala Mare Superenduro

19:15 Festivitate de premiere 4Cross

20:00 Festivitate de premiere Superenduro

22:00 Foc de tabara si DJ Party

 

Duminică 21 septembrie

10:00-13:00 Cursa Flow Trail

14:00-17:00 Cursa Downhill

17:15 Festivitate de premiere Downhill

 

Pentru Rideri

Informatii Generale

Parteneri

Facebook

 
2019 © Toate drepturile rezervate DirtFest.ro
Imaginile de prezentare nu creaza obligatii contractuale.